Masterclasses

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν δύο masterclasses σχετικά με τη διαδικασία της κινηματογραφικής μεταφοράς λογοτεχνικών έργων.

Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι. Μελισσηνού και Ν. Φωκά 130, Ρέθυμνο). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν συνεννόησης δίνεται δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής. Αναλυτικότερα και με τη χρονολογική σειρά που θα υλοποιηθούν:

Κυριακή 16/10/2022

Επιμορφωτές: 

Τώνης Λυκουρέσης, σκηνοθέτης, και Μαρία Βαρδάκα, σεναριογράφος 

Ο Τώνης Λυκουρέσης είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Ζακυνθινής καταγωγής, σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Από το 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση, με ντοκιμαντέρ και εκπομπές που αφορούν κυρίως στην Επτάνησο. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο. Την τελευταία δεκαπενταετία, διδάσκει αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το διάστημα 2013-14 υπήρξε Πρόεδρος 

Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 2004 είναι γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Από το 1969 έως και σήμερα, οργάνωσε ως παραγωγός και σκηνοθέτησε ταινίες που βραβεύτηκαν και εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Στην φιλμογραφία του περιλαμβάνονται: Η Χρυσομαλλούσα, Το Αίμα των Αγαλμάτων, Άλκηστη, Ύμνος εις την Ελευθερία, Δ. Σολωμός -Ν. Μάντζαρος, Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν, Το Τραγούδι της Ζωής-Οι Εβραίοι της Ζακύνθου, Σκλάβοι στα δεσμά τους και Επαφή. Η ταινία Σκλάβοι στα δεσμά τους, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, έχει τιμηθεί με 10 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας για το 2008, μεταξύ των οποίων το Κρατικό Βραβείο Σεναρίου και το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας. 


Η Μαρία Βαρδάκα είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δραματουργός, βοηθός σκηνοθέτης και μεταφράστρια. Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο, το ελεύθερο θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και τελειόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί για σειρά ετών με τον Δημήτρη Μαυρίκιο και τον Τώνη Λυκουρέση και έχει βραβευτεί ως συν-σεναριογράφος της κινηματογραφικής μεταφοράς των Σκλάβων στα δεσμά τους του Τώνη Λυκουρέση. Είναι επικεφαλής ερασιτεχνικών ομάδων σε Κοζάνη, (πρώην) Δήμο Άνοιξη Αττικής και Χαλκίδα και έχει διδακτική εμπειρία ως διορισμένη θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 


Κυριακή 6/11/2022

Γιάννης Λαπατάς, σκηνοθέτης

Ο Γιάννης Λαπατάς είναι σκηνοθέτης του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου και της Σχολής Δοξιάδη (εσωτερική διακόσμηση). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ιστορίας τέχνης, κινηματογράφου και θεάτρου στην Βενετία και την Μπολόνια και από το 2019 διδάσκει σκηνοθεσία στη Σχολή Σεναρίου του ΑΝΤ1. Η πιο πρόσφατη κινηματογραφική δουλειά του, Η δεξιά τσέπη του ράσου, είναι βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη και έλαβε το Βραβείο Νεότητας στο 59ο ΔΦΚ Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα διεθνή φεστιβάλ iffT Tonneins France 2019 και Barcelona 3 Festival De Cine Chipriota Y Greco 2019. Το έργο του περιλαμβάνει δημιουργίες όπως η σκηνοθεσία του βιβλίου της Μ. Λυμπεράκη Ψάθινα καπέλα για την τηλεόραση, η κινηματογραφική μεταφορά της παράστασης INSENSO του Μ. Μαρμαρινού́ για το φεστιβάλ Αθηνών, η μουσική παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών Έργα Μίκη Θεοδωράκη - Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε